Polen
O bogatie a naturii sunt grauncioarele de polen multicolore la fel de frumoase ca un curcubeu, polenul provenind din peste o mie de florii, este colectat de albine dovada a armoniei naturii. Albert Einstein vorbeste de importanta albinelor: “Daca albinele ar disparea, nu ne-ar mai ramane decat patru ani de trait. Daca nu mai sunt albine, nu mai e polenizare, nu mai sunt plante, nu mai sunt animale, nu mai sunt oameni”.
Florile produc stropii de nectar dulce si polen atragand albinele. In cautarea nectarului, albinele aduna polenul pe corpul lor fiind transportat din floare in floare realizand polenizarea acestora. Totodata, ele isi incarca gusa cu nectar si amesteca pudra fina de polen cu acest nectar spre a forma grauncioarele de polen pe care le transporta in cosuletele de pe piciorusele lor spre stup. Atunci cand aterizeaza la urdinis, fiecare albina intra in stup incarcata cu cate doua grauncioare de polen. Polenul se recolteaza din stupi de catre stupari, cu ajutorul colectoarelor de polen.
Polenizarea asigura peste 70% din productia mondiala de produse alimentare si peste 84% din speciile de plante, astfel obtinandu-se recoltele de fructe, legume si seminte.
Polenul are o compozitie chimica complexa, speciala, care il deosebeşte de toate celelalte produse vegetale si i-i confera un spectru de influenta surprinzator de larg asupra multor afectiuni si disfunctii ale organismului uman. Proprietatile principale ale polenului sunt legate de bogatia mare in elemente nutritive (aminoacizi, vitamine, enzime, coenzime si chiar hormoni etc.
Polenul este foarte bogat mai ales in vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), antioxidanti, inclusiv betacaroten, vitamina C si vitamina E, acid folic, provitamina A. Cele mai importante minerale care se gasesc in compozitia polenului sunt calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, iod. Polenul este compus din aproximativ 55% carbohidrati, 35%proteine, 3% vitamine si minerale, 2% acizi grasi si 5% alte substante nutritive care aduc organismului numeroase elemente absolut necesare, de care alimentatia moderna este adesea lipsita.
Poate fi considerat o sursa excelenta de proteine pentru vegetarieni, fiind foarte bogat si in aminoacizi esentiali. Din punct de vedere al analizei nutrientilor, polenul este unul, daca nu chiar cel mai complet nutrient natural. 30 de grame de polen aduc organismului aproximativ 28 de calorii. Din aceste 30 de grame, 7 grame sunt carbohidrati, 15% este lecitina iar 25% proteine de cea mai buna calitate.
Este un extraordinar tonifiant al organismului, fiind recomandat persoanelor in virsta, persoanelor care au o sensibilitate gastrica deosebita, suferind de arsuri la stomac sau care au alte probleme ale tubului digestiv, copiiilor (pentru crestere), celor obositi fizic si intelectual, femeilor insarcinate si, mai ales, bolnavilor aflati in perioada de convalescenta.
Folosirea repetata a polenului i-a facut sa castige in greutate pe unii bolnavi slabiti, pe care nimic nu reusea sa-i redreseze ponderal, fara sa le dauneze celor predispusi la ingrasare. Anemicii, cei cu o mai mica rezistenta la infectii vor avea incontestabile reusite de insanatosire.
A nu se confunda diferenta dintre polenul purtat de vant, care este cauza alergiilor aparute la copii si adulti si polenul recoltat de albine care scade reactiile alergice. Albinele recolteaza doar polenul care este nutritiv.
Administrare:
La administrarea polenului, pot sa apara, uneori, diferite reactii alergice. Cei care folosesc pentru prima data acest produs apicol, trebuie sa recurga la cantitati mici, cateva graunte, apoi o lingurita marind doza de la o zi la alta pana se ajunge la doza optima.
Pentru adulti si adolescenti dozele zilnice de polen recomandate sunt intre 30 si 60 gr. in functie de problemele fiecareia, adica aproximativ 3 linguri cu mentiunea ca se face pauza 3 saptamani, dupa o luna de cura. Administrarea la copiii intre 3 si 8 ani cate o lingurita pe zi; la copiii intre 8 si 12 ani cate doua lingurite pe zi; la copiii intre 12 si 15 ani cate o lingura obisnuita pe zi, aprox. 15 gr.
Administrarea polenului este ideal sa se faca pe stomacul gol, de preferabil dimineata, dar se poate imparti in mai multe portii pe intregul parcurs al zilei. Este indicat ca polenul sa fie bine mestecat inaintea inghitirii pentru a se amesteca in saliva, ceea ce ii sporeste efectul terapeutic. Si diabeticii pot lua polen, s-a demonstrat ca administrarea a 2-3 lingurite de polen pe zi, ajuta la obtinerea si intretinerea unui nivel glucidic mai bun, la reglarea tuturor functiilor corpului si obtinerea unei stari generale de bine.
Deasemenea, poate fi pus la dizolvat, cu 20-30 minute inainte de administrare, pentru o absorbitie mai buna. Se poate dizolva in apa cu lamaie si miere, iaurturi naturale, sucuri proaspete din fructe sau legume.
In trecut polenul apicol era conditionat prin uscare, insa acest procedeu s-a dovedit ca distruge partea vie, o buna parte din enzime, nutrientii , lactofermentii care sunt prezenti, in mod natural, in polenul proaspat, asa cum este recoltat din stup. Spre deosebire de uscare, congelarea pastreaza gustul si culorile deosebite ale polenului apicol, asa cum ni-l da natura. Imediat dupa ce incepi sa iei polen este foarte posibil sa simti o crestere a nivelului de energie, insa de obicei acest lucru se intampla la aproximativ o saptamana dupa inceperea curei. Consumul pe termen lung al polenului ajuta la reducerea problemelor de sanatate, incetineste procesul de imbatranire si imbunatateste calitatea vietii, astfel amintim cateva dintre propietatile terapeutice:
- Este un stimulent general al organismul , intareste sistemul imunitar, regleaza metabolismul si imbunatateste starea generala de sanatate
- Se recomanda in tratarea infectilor cu virusi, raceala, gripa, astm bronsic
- In tratarea unor boli endocrine – intirzieri in crestere, insuficienta tiroidiana, hipofizara, spasmofilie mastoze, fibrom uterin, exces de foliculina, menopauza
- Inlatura efectele surmenajului fizic si psihic, combate stresul, nevrozele, depresiile
- Datorita efectului tonic si fortifiant ajuta la dezvoltarea fatului daca este luat de catre femeile insarcinate
- Are rol vitaminizant, tonic si energizant indepartand surmenajul fizic si intelectual
- Este un calmant de exceptie inlaturand insomniile
- Actioneaza ca un anti-anemic si imbunatateste compozitia sangelui
- Combate anorexia stimuland pofa de mancare, regleaza greutatea corporala, ajutala arderea caloriilor prin stimularea metabolismului
- Are efecte benefice in actiuni ale ficatului si a plamanilor, ferindu-i de diverse afectiuni
- Actioneaza ca un depurativ si diuretic
- In tratarea unor afectiuni digestive – trateaza gastroduodenite, colite, diaree sau constipatie cronica
- Este un bun adjuvant in tratamentul enterocolitei, infectiilor intestinale, elimina microbii, bacteriile si alti agentii patogeni
- Imbunatateste circulatia sanguina, ajuta in tulburari circulatorii: flebite, varice, fragilitatea vaselor capilare, ateroscleroza, reduce tensiunea arterial
- Are efecte miraculoase in cazul bolilor canceroase, prin diminuarea simptomelor, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase
- Imbunatateste vederea si combate afectiunile oculare
- Regleaza menstruatiile
- Inlatura sterilitatea, imbunatatirea potentei si cresterea libidoului
- Stimularea detoxifierii organismului, reducerea nivelului colesterolului
- Imbunatateste activitatea sexuala, dar si calitatea spermei, datorita continutului de hormoni
- Este un bun antibacterian, antiinflamator, antiparazitar si antioxidant
Intrunind toate calitatile amintite mai sus, niciunde in lume nu exista un asemenea aliment-medicament care intr-o cantitate atat de mica sa intalneasca atat de multe principii nutritive si de vindecare.